Ki Vagyok?

Mert nem elég az alkotást létrehozni. Tudni kell meg is védeni.

Richlach Mónika

Richlach MónikaRichlach Mónika vagyok, médiajogi, információbiztonsági és adatvédelmi szakjogász, szociálpolitikus, szakképzett fotográfus.

A fotózás számomra öröm, kikapcsolódás és feltöltődés. Csak élvezetből fotózok, sosem muszájból. Ez ugyanis számomra nem munka, és nem is úgy állok hozzá.
A fényképezés egészen személyes okokból lett számomra fontos: szerettem volna a gyermekeimről olyan képeket, amelyek tényleg őket – a csak rájuk jellemző bájosságot – mutatják meg. Miattuk kezdtem el a fotózni, de már akkor is éreztem, hogy ez számomra jóval több, mint szimpla kattintgatás.
A Fotó Art Fotósiskolába még csak azért iratkoztam be, hogy értsem, mit csinál a fényképezőgépem, amelyet a színe alapján választottam. Azóta már fekete gépem van nekem is, profiknak sajnos nem gyártanak szép színeset. Több tanfolyamot is elvégeztem náluk, már a kezdetektől érdekelt minden erről a szakmáról, így egyre jobban elmélyültem benne és még mindig képzem magam. Elvégeztem a Théba Művészeti Akadémiát is, ezzel államilag is elismert fotográfus szakképesítést szereztem.
Az egyik legnagyobb álmom, hogy szociofotókat készíthessek, de még meg kell találnom azt a módját, ami jogilag és emberileg is vállalható számomra.
Fotózás előtt nagyon sokat beszélgetek a modelljeimmel, ezért az előkészületi fázis mindig sok időt vesz igénybe. Igyekszem megismerni őket, a stílusukat, hogy mi áll jól nekik, megtudni, milyen célra készül a kép. Részletesen átbeszéljük a világítást, a sminket, a frizurát, az öltözéket, a helyszínt. Jegyzeteket készítek, hogy milyen beállításokra lesz szükség, nehogy valami kimaradjon, mert a fotózáson pörögnek az események – nincs idő izgulni. Még ott a helyszínen szoktuk kiválogatni a képeket, mert ha a megrendelő az én eszközeimet használva nézi a nyers képeket, mást lát, mint egy átlagos gépen.
Számomra nagyon fontos, hogy hitelesek legyenek a képeim, és hogy értéket hozzak létre. Senkit és semmit sem változtatok át, nem teremtek „alternatív valóságot”. Ehelyett arra szoktam koncentrálni, hogy visszaadjam a fotókon az illető személyiségét, megmutassam a kisugárzását.
Bár érzem és tudom, hogy rengeteget kell még fejlődnöm és tanulnom, a szakma iránti lelkesedésemet ez csak fokozza. Hajt a vágy, hogy eredetit alkossak, olyat, amit még tényleg soha senki. 

A fotózás azonban nemcsak mint alkotótevékenység volt rám nagy hatással, hanem jogászként is. Szembesültem ugyanis azzal, hogy jogi területen igen nagy hiányosságokkal küzd ez a szakma, ami rengeteg felesleges konfliktus forrása. Ezért egyik legfontosabb küldetésemmé vált a fotókkal és a fotózással kapcsolatos adatvédelmi, szerzői és személyiségi jogi képzés mind a magánemberek, mind pedig a szakmabeliek számára.

Sajtómegjelenések, kiállítások

Első, önálló, „Mi alakítjuk a történelmet” című fotókiállításomat a Laffert Kúriában (Dunaharasztin) 2016. december 4-től 2017. január 15-ig lehetett megtekinteni. A kiállításról itt olvashatsz velem interjút a Budapestimamin. A kiállítás néhány képe az NLCafé-n is megjelent.

2017-ben jelent meg a PoleLexicon című könyvsorozat, amelynek 1-7. kötetéhez használták illusztrációnak a fotóimat.

Két művel szerepeltem az „Áramlat” című kiállításon 2019-ben, a Budaörsi Tavaszi Fesztiválon, közösen a Budaörsi Művészek Egyesületének tagjaival. 

„Instajog” címmel közös videosorozatot készítettem Kónya Beátával (Pikrea) 2019-ben, amely ide kattintva nézhető meg.

Megjelent a Foto.jog című könyvem, 2019. szeptember 5-én, a könyv saját oldala itt érhető el

Interjú a könyvről a Budapestimamin, itt olvasható

Rádiós interjú a könyvvel kapcsolatban az Európa Rádión, itt hallgatható vissza.

2019-ben négy fotóval szerepeltem a "Jelenlét" című kiállításon, a Budaörsi Művészek Egyesületének tagjaival közösen, Gárdonyban. 

2019. októver 17. Mérföldkő, mert ettől a naptól hivatalosan is a Budaörsi Művészek Egyesületének tagja vagyok. Új irányt vesz a fotós életem, tőlük nagyon sokat tanulhatok, kiváló művészek. 

2019. december 6-án, a 40plusz.hu oldalán jelent meg egy interjú velem, itt olvashatjátok. 

2019 tavaszán szerződést kötöttünk a Duplitec Kft.-vel, a drónfotósok és más drónhasználók jogi képzését segítjük. Részleteket itt olvashattok.

2020. december 8-án fotójogos kérdésekről beszélgettünk a Tilos Rádióban dr. Bodrogi Beával. Kiemelt témák: hol és kit szabad fotózni, hol és hogyan szabad felhasználni a fotókat? A téma kimeríthetetlen, szűkös volt a másfél óra, amelybe minél több információt igyekeztünk besűríteni.

2020. decemberében elindítottuk a Dróntroll sorozatunkat, amely a drónfotósokat mellett a lakosságnak is szolgál hasznos információkkal.

2021. január 5-én előadást tartottunk a legter.hu szervezésében, „Hello, a magánélet védelmére is figyelni kell, ha drónt használunk!” témakörben. Az előadás diasora kizárólag egy zárt csoportban tekinthető meg, itt.

2021. január 22-én interjút adtam a drónhasználat nehézségeiről a go2fly.hu magazin részére, elolvasható itt

2021. február 7-én a magyarországi drónhasználat nehézségeiről jelent meg egy érdekes cikk a nemzetközi médiában, az AFP riportere engem is megkérdezett.

© Minden jog fenntartva Richlach Mónika / Merosus Kft.

Impresszum / Jogi nyilatkozat / Adatkezelési tájékoztatás / Süti beállítások / Fotós infók